fbpx

Sjekket dekkene? Vi har dekk fra Nokian klar for levering nå.

Er dekkene dine klare for bilferie? Dette sjekker du før turen!

Dekk og dekkproblemer er oppe i toppen på veihjelpsstatistikken hvert år i sommerferien. Men dekk handler egentlig aller mest om sikkerhet for deg og familien. Sommerdekkene skal takle alt i fra vannplaning med lastet bil til lange etapper – og kanskje må du bråbremse? Dekksjekk er et viktig punkt på sjekklista før du kjører. Vi har kvalitetsdekk fra Nokian på lager og kan hjelpe deg med å bytte raskt. 

Her er tingene du bør se etter – og er du i tvil: Bytt før turen.

1. Sjekk mønsterdybden

Mønsterdybden forteller mye om dekkenes tilstand. Vi anbefaler å bytte sommerdekkene lenge før dekkene slites ned til lovens krav minimumskrav på 1,6 millimeter. Når dekkene er kommet så langt i slitasjen, er du egentlig langt på overtid med dekkene - spesielt på feriekjøring hvor kravene er høyere enn "matpakkekjøring" til jobb. Mønsterdybden bør måles flere steder på dekket, og du måler det enkelt med linjal eller kronestykke.

2. Sjekk for unormal eller skjev slitasje

Når du skal kjøre langt, med last og kanskje tilnærmet full bil, blir dekkenes tilstand om mulig enda viktigere enn ellers. Husk at dekkene er en kritisk komponent på en bil, som skal holde dere på veien. Se spesielt etter om dekkene er slitt skjevt, for eksempel på sidene. Skjevslitte dekk kan indikere feil lufttrykk eller eventuelle mekaniske problemer som bør utbedres før ferieturen.

Uansett - et skjevtslitt dekk utgjør ikke bare en sikkerhetsrisiko, men er en kandidat for punktering.

3. Sjekk at lufttrykket er riktig

Lufttrykket på bilens dekk er forskjellig avhengig av om bilen er lastet tungt eller ikke. Husk at lufttrykket skal være høyere på en lastet bil. Det vil stå opplyst hva som er anbefalt lufttrykk for bilen, enten på innsiden av tank-lokket, i dørkarmen på førersiden, eller i instruksjonsboken. 

4. Ikke glem å sjekke reservehjulet

Reservehjulet (for de bilene som har det) ser som ofte ikke dagens lys for ofte. Før ferieturen, er det definitivt smart å se over reservehjulet. Det siste du trenger med en punktering underveis, er at reservehjulet viser seg å være tom for luft. Ta ut reservehjulet, se over dekket og sjekk at lufttrykket er OK.

5. Kjøp inn en boks med "reservehjul" på boks

"Reservehjul på boks" et er et tetningsmiddel med luft som du fyller på dekket hvis det er krise. En boks koster ikke mange kronene, tar lite plass - og kan være akkurat det som redder deg inn til en bensinstasjon eller verksted. Du får kjøpt disse de fleste stedene som selger bilrekvisita, bensinstasjoner o.l.

6. Ikke spar penger på sommer dekkene - spar andre steder!

Det siste tipset, er å ikke spare på dekkene. I fare for å gjenta oss selv: Dekk handler om sikkerhet. Bytt før minimumskravene til loven! Slitte dekk kan i beste fall føre til en kjedelig stopp. I verste fall noe mye verre i en kritisk situasjon.